Tilbake til alle arrangementer

Åpningskonsert med Johan Dalene & Christian Ihle Hadland

  • Havlystteateret, Ramme Rammeveien 90 1545 Hvitsten (kart)

Kritikerrost stjerneduo åpner årets Havlystkonserter!

Johan Dalene, fiolin
Christian Ihle Hadland, piano

«En musiker som kommer til å sette spor», skrev Aftenposten nylig om Johan Dalene i anmeldelsen av hans utgivelse sammen med Christian Ihle Hadland. I år har vi fått denne stjerneduoen til å åpne selve sommersesongen hos oss. Kjære publikum, velkommen til en eventyrlig start på årets Havlystkonserter!

Alle billetter inkluderer tilgang til Havlystparken én time i forkant av konserten. Serveringsstedene holder åpent i forbindelse med arrangementet. Konsertens varighet er ca 1 time og 30 minutter inkl. pause.

Program

Ludwig van Beethoven (1770—1827): Fiolinsonate nr. 5 i F-dur, op. 24 «Vårsonaten»
Einojuhani Rautavaara (1928—2016): Notturno e Danza (1993)

Pause

Lili Boulanger (1893—1918): Nocturne (1918)
Edvard Grieg (1843—1907): Fiolinsonate nr. 3 i c-moll, op. 45

NB: Det opprinnelige programmet er blitt noe endret. Det overstående programmet er endelig.

Om programmet

Beethovens fiolinsonater er en sentral del av hans produksjon og en genre han særlig beskjeftiget seg med i den første halvdelen av livet. I alt finnes ti sonater, som spenner fra elegante, wienerklassiske verker til den stort anlagt Kreutzer-sonaten, men kanskje høyest elsket av konsertpublikummet er den lyse, vakre sonate nummer fem, med tilnavnet Vårsonaten. Med et åpningstema som setter seg på hjernen, en sval adagiosats, en scherzosats som er over før den har begynt og en generøs finale, er verket et av Beethovens mest populære og oftest spilte. Tonearten F-dur er tradisjonelt forbundet med det pastorale og landlige, og Beethoven benyttet seg også av den noen år senere da han skrev sin beslektede Pastorale-symfoni.

Einojuhani Rautavaara er uten tvil Finlands betydeligste komponist etter Sibelius, men som sin forgjenger komponerte hans helst i de større former og etterlot seg relativt lite kammermusikk. Stykket Notturno e danza ble komponert til en kammermusikkonkurranse i Finland på midten av 90-tallet, og består av to svært ulike satser: Notturno har et fjernt, nærmest arktisk preg med gnistrende snøkrystaller i pianoets høye register mens fiolinen står for det melodiske. Den påfølgende Danza er en livlig affære i vindskjev 11/8-takt. 

Lili Boulanger er den triste historien om alt som ikke ble; hun var et stort talent, bråmoden og vant allerede som 20-åring den ettertraktede komponistprisen “Prix de Rome” ved konservatoriet i Paris, men døde kun fem år senere. Hennes Nocturne for fiolin og piano ble komponert i 1911, et stykke som klemmer maksimalt ut av den korte tidsrammen, med stillferdighet i begynnelse og slutt og en fyndig oppbygging imellom.

Griegs tre fiolinsonater er en påle i hans produksjon, og tre verker han var svært fornøyd med. Han omtalte dem som "den første, naive, rik på forbilder; den andre nasjonale; og den tredje med en videre horisont". Mens de to første sonatene er lyse, elegante verker, graver den siste dypt i materien i tung c-moll, åpningstemaet er ildfullt og uroen slipper aldri taket; den langsomme satsen er Grieg på sitt aller vakreste med et enkelt, folketoneaktig tema harmonisert på mesterlig vis, mens den virvlende finalen beveger seg fra mørke til lys og en triumferende avslutning.

— Christian Ihle Hadland, juni 2022

Om utøverne

Johan Dalene begynte å spille fiolin da han var fire år gammel. Kun tre år senere hadde han sin debutkonsert med Norrköping symfoniorkester. I 2019 vant han førstepris i Carl Nielsen internasjonale fiolinkonkurranse i Odense, og han har også vunnet førsteplass i ni andre internasjonale konkurranser, inkludert The Thomas and Evon Cooper International Violin Competition, der han fremførte Tsjajkovskijs fiolinkonsert med The Cleveland Orchestra. «I saw the best Tchaikovsky Concerto that I’ve ever heard» sa juryens leder, Gregory Fulkerson. Det siste året har Johan vært solist med en rekke skandinaviske orkestre og ble nylig også utvalgt til det prestisjetunge BBC New Generation Artists Scheme. Johan har vært del av mentorprogrammet Crescendo i regi av bl.a. Talent Norge og spiller på en Antonio Stradivari generøst utlånt fra Anders Sveaas’ Allmennyttige Fond.

Pianist Christian Ihle Hadland har etablert seg i det europeiske tetsjiktet som soloartist og kammermusiker. Etter debuten med Kringkastingsorkestret i en alder av 15 år har han opptrådt med alle de store symfoniorkestrene i Skandinavia, samt alle BBCs symfoniorkestre. Hadland er også en ettertraktet kammermusiker og er kunstnerisk leder for Stavanger kammermusikkfestival. Hadlands konserter og CD-innspillinger har fått ovasjoner av publikum så vel som av kritikere, som også fremhever Hadlands store variasjon i klangbehandling, subtile frasering og syngende tone.

Velkommen til en eventyrlig opplevelse i Havlystparken!

En stor takk til Norsk kulturråd og Viken fylkeskommune for viktige tilskudd til årets Havlystkonserter. Konsertene produseres av Aulaseriene i samarbeid med kulturdestinasjonen Ramme. Klikk her for å se våre øvrige konserter denne sesongen.

Forrige
Forrige
22. mai

Marie Tetzlaff & KORK Kammer

Neste
Neste
3. juli

Etterspill med Tora Augestad & Music for a While